Ήξερες ό,τι;

Τα πλακάκια έχουν ως βάση τον άργιλο και στη διαδικασία κατασκευής τους αναμιγνύονται με διάφορες χημικές ουσίες. Στο στάδιο όπου διαμορφώνονται περνούν από ειδικές πρέσες οι οποίες καθορίζουν τα υλικά ώστε να πάρουν το τελικό τους σχήμα αλλά να αποκτήσουν και την ανθεκτικότητα που χρειάζονται. Όταν φθάσουν στο στάδιο της ξήρανσης ψήνονται σε ειδικούς κλίβανους που φθάνουν μέχρι και 1250 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογα τον χώρο τοποθέτησης τους τα πλακάκια χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Οι δυο βασικές είναι τα πλακάκια δαπέδου και τα πλακάκια του τοίχου.

Γενικά για τον τοίχο:

Γενικά τα πλακίδια τοίχου δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις αφού δεν καταπονούνται πολύ. Τα βρίσκουμε σε είδη όπως το πλακάκι,  την ψηφίδα και το ντεκόρ.

Τα ντεκόρ είναι διακοσμημένα πλακίδια. Το ντεκόρ πωλείται συνήθως ανά τεμάχιο και τοποθετείται σε ειδικά σημεία του μπάνιου για να ομορφαίνει το χώρο.

Γενικά για το δάπεδο:

Τα βασικά είδη πλακιδίων δαπέδου βάση των υλικών κατασκευής των είναι οι γρανίτες και τα κεραμικά. Όταν έρθει η ώρα της επιλογής μπορείτε να λάβετε υπόψιν τα εξής χαρακτηριστικά τους.

Γρανίτες «Γρανιτοπλακάκια»

Κατασκευασμένα από γρανίτες, τα ομώνυμα πλακάκια, ίσως αποτελούν την ποιοτικότερη επιλογή για δάπεδα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τα χαρακτηρίζουν η αντοχή τους στα ακραία καιρικά φαινόμενα, την τριβή και την υγρασία.

Κεραμικά:

Η παραγωγή των κεραμικών πλακιδίων πραγματοποιείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και έχουν λιγότερη αντοχή συγκριτικά με τους γρανίτες. Δεν παύουν να αποτελούν όμως ιδανικές επιλογές για εσωτερικούς χώρους αλλά και εξωτερικούς οι οποίοι έχουν μικρή έκθεση σε καιρικά φαινόμενα. Τα κεραμικά πλακίδια χωρίζονται ανάλογα με την επιφάνεια τους σε σμαλτωμένα και μη.

Σμαλτωμένα:

Καλύπτονται με μια λεπτή στρώση σμάλτου η οποία είναι ικανή να μηδενίσει την απορροφητικότητα του πλακιδίου. Οι κατηγορίες των σμαλτωμένων πλακιδίων είναι γυαλιστερά, matte και ημιγυαλισμένα.

Μη σμαλτωμένα:

Είναι επεξεργασμένα με ειδικά υγρά ώστε να μειώνεται η απορροφητικότητα τους

Πλακάκια Cotto

Μια πρωτοποριακή και οικολογική λύση είναι τα πλακάκια cotto τα οποία έχουν βάση τον πηλό. Δημιουργούν ένα διαχρονικό μοτίβο και παράλληλα είναι ανθεκτικά στο υγρό και το πύρινο στοιχείο. Με απαράμιλλη υφή και θερμοχωρητικότητα επιτρέπουν την βόλτα ακόμη και με γυμνό πόδι. Διατίθενται σε όλους τους χρωματικούς τόνους και σε ποικίλες διαστάσεις.

Ακόμη, τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο προσκήνιο τα πλακάκια τύπου ξύλου με αρμονικά σχέδια και είναι η απόλυτη τάση για τα υπνοδωμάτια αλλά και τα καθιστικά εσωτερικών χώρων.

Δείτε τα Πλακάκια

Συγκατάθεση cookie